RBC در آزمایش خون به معنی شمارش گلبول های قرمز و اختصار کلمه red blood cell count است. این آزمایش یکی از مهمترین و اصلی ترین پارامتر های خون است که برای تشخیص بیماری های مختلف از کم خونی گرفته تا بدخیمی های خونی استفاده میشود. برای تشخیص های پزشکی لازم است جواب آزمایش RBC با سایر فاکتور های دیگر مقایسه شود. مقدار نرمال RBC میتواند بسته به نوع کیت آزمایش گاهی متفاوت باشند اما به طور کلی بین 4.2 تا 5.8 متغیر است.
در ادامه و در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی علت افزایش و کاهش گلبول های قرمز RBC میپردازیم.
علت افزایش RBC در آزمایش خون چیست
مهمترین علت افزایش RBC در آزمایش خون میتواند ناشی از بیماری های تنفسی، قلبی و عروقی، افراد سیگاری و زندگی در ارتفاعات باشد. مقدار RBC در مردان اندکی بیشتر از زنان است و طبیعی طلقی میشود. در برخی موراد در تالاسمی مینور بدن کمبود آهن، مقدار RBC اندکی بالا تر از حد طبیعی میباشد و طبیعی تلقی میشود.
در بیماری های تنفسی، افراد سیگاری و نارسایی های قلبی بدن برای اکسیژن رسانی بهتر به بافت ها مجبور است گلبول های قرمز بیشتری تولید کنید.
در طی دوران بارداری مقدار گلبول های قرمز (RBC) افزایش میابد ولی به علت افزایش بیشتر مقدار پلاسما، نسبت گلبول های قرمز به کل حجم خون کاهش میابد. این موضوع باعث کم خونی رقتی ( ناشی از رقیق شدن خون ) در سه ماهه دوم بارداری میشود.
علت کاهش RBC در آزمایش خون چیست
کاهش های قرمز و افت RBC دلایل متعددی دارد ولی شایع ترین علت آن کمبود آهن است. برای تشخیص علت کاهش RBC در آزمایش خون باید سایر پارامتر های دیگر نیز برسی شود. مثلا افزایش هماتوکریت و کاهش گلبول های قرمز میتواند به علت تخریب گلبول های قرمز در اثر بیماری هایی مانند مالاریا، عفونت های خونی، تالاسمی، التهاب طحال و… باشد. کاهش RBC همراه با کاهش هموگلوبین ( HCT )، ممکن است در اثر کمبود آهن، ویتامین B12 و فولیک اسید باشد. کاهش RBC همراه با کاهش تعداد پلاکت و گلبول های سفید ممکن است ناشی از سرکوب مغز استخوان یا آنمی پرنیشوز باشد. کاهش rbc همراه با کاهش پلاکت ها همراه با نرمال یا افزایش گلبول های سفید ( WBC ) ممکن است نشانه برخی بدخیمی ( سرطان ) باشد.( مانند تصویر بالا) ولی برای تشخیص قطعی نیاز به آزماشات کامل تری دارد.
حرف آخر :برای تشخیص بیماری بر اساس افزایش و کاهش RBC در آزمایش، تغییرات سایر پارامترهایی نظیر HCT، WBC و … نیز برسی شود. لذا افزایش و کاهش یک پارامتر تنها نمیتواند منجر به یک تشخیص قطعی گردد.