زولپیدم یک داروی خواب آور و آرام بخش قوی میباشد که شروع اثر سریع دارد و برای مقاصد کوتاه مدت استفاده میشود. این دارو باید آخرین گزینه برای درمان مشکلات خواب و آن هم برای دوره های چند روزه تا حد چهار هفته باشد. مهمترین عوارض جانبی زولپیدم شامل سرگیجه، بی حالی و کسالت در طول روز و طعم فلز در دهان است. اما خطرناکترین عوارض آن شمال فراموشی و توهم است که امان ایجاد آن در کودکان و سالمندان بیشتر است
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی کامل موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی میدازولام میپردازیم.
قرص زولپیدم برای چیست/ موارد مصرف
زولپیدم یک داروی خواب آور بسیار قوی میباشد که جذب گوارشی آن سریع و کامل است و تنها به صورت قرص مصرف میشود. این دارو به عنوان آخرین گزینه درمانی برای مشکلات خواب استفاده میشود. اما طول درمان با آن نباید بیش تر از 4 هفته باشد و در طول این مدت نیز بهتر است یک شب در میان استفاده شود.
موارد منع مصرف
زولپیدم در زنان باردار، دوران شیردهی، بیمارانی با مشکلات حاد تنفسی، میاستنی گراویس ( نوعی بیماری عصبی_ عضلانی. )نارسایی های حاد کبدی و کلیوی منع مصرف دارد. همچنین بهتر است این دار در بیمارانی با افکار خودکشی و یا سابقه اعتیاد تجویز و مصرف نگردد.
تداخلات دارویی
برخی از داروها و زولپیدم می توانند بر یکدیگر تأثیر بگذارند و احتمال عوارض جانبی یکدیگر را افزایش دهند. مهمترین این دارو ها شامل موارد زیر است:
- سایر داروهای خواب آور
- داروهای ضد قارچ دسته آزول ها مانند فلوکوناول
- داروهای ضد تشنج و ضد صرع
- مسکن های مخدر
- داروهای ضد افسردگی
- داروهای ضد HIV از جمله ریتوناویر
- داروهای مورد استفاده برای بیماران دوقطبی و اسکیزوفرنی از جمله اولانزاپین، هالوپریدول و …
نحوه و مقدار مصرف زولپیدم
زولپیدم تنها به صورت قرص و در دوز های 5 و 10 میلی گرمی تولید میشود. شروع درمان بهتر است با نصف یا یک چهارم قرص زولپیدم 5 میلی گرمی شروع شود و در صورت عدم دستیابی به پاسخ درمانی دوز آن را افزایش داد. حد اکثر دوز مصرفی زولپیدم نباید بیشتر از 10 میلیگرم باشد. این دارو باید 30 الی 45 دقیقه قبل از خواب باید مصرف شود.
وضعیت مصرف در دوران بارداری و شیردهی
اطلاعات چندانی در مورد عوارض و تاثیرات زولپیدم بر روی زنان بارداری و جنین آنها وجود ندارد. اما عموما این دارو در مادران باردار تجویز نمیشود. زولپیدم همچنین میتواند به مقدار جزئی داخل شیرمادر ترشح شود لذا بهتر است کودکی که مادر او از این دارو استفاده میکند با شیر مادر تغذیه نشود.( برخی منابع مصرف آن را با رعایت احتیاط مجاز میدانند.)
عوارض جانبی زولپیدم
مهمترین عوارض جانبی قرص زولپیدم شامل طعم فلز در دهان، احساس بی حالی و خواب آلودگی در طول روز، سردرد و سرگیجه، اسهال و اختلال در حافظه است. اما خطرناک ترین عوارض آن شامل توهم، هذیان، عدم بخاطر آوردن وقایع تا چند ساعت پس از مصرف دارو و همچنین احساس افسردگی است. عمده عوارض شدید زولپیدم مانند توهم و هذیان زمانی ایجاد میشود که فرد پس از مصرف دارد از خوابیدن امتنا کند این کار باعث میشود فرد در حالی شبیه خواب و بیداری فرورود و نسبت به کارهایی که انجام میدهد آگاهی نداشته باشد.
.
سایر داروهای مشابه
- تیوپنتال
.
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمارسلامت