لوراتادین یکی از داروهای دسته آنتی هیستامین است که نسبت به سایر داروهای هم خانواده اش ، طول اثرش بیشتر است. این دارو تنها آنتی هیستامینی است که اثر رخوت زایی و خواب آوری ندارد. از این دارو برای درمان و بهبود علائم آلرژی مانند : سرفه ، خارش گلو ، قرمزی چشم ها استفاده میشود. لوراتادین به صورت شربت و قرص های 10 mgr تولید میشود و به صورت تک دوز ( یک بار در روز ) استفاده میشود و میتواند در سنین مختلف ( بزرگسالان و کودکان بزرگتر از 2 سال ) مورد استفاده قرار گیرد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی موارد مصرف ، منع مصرف ، تداخلات داوریی ، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی قرص لوراتادین میپردازیم.
لوراتادین برای چیست / موارد مصرف
از این دارو برای تسکین و تخفیف علائم آلرژی ( حساسیت ) های مختلف از جمله حساسیت های غذایی ، دارویی و حساسیت های فصلی استفاده میشود. به طور کلی لوراتادین را میتوان برای برای بهبود علائم بیماری های زیر استفاده کرد:
- تب یونجه
- ورم ملتحمه (قرمزی، خارش چشم)
- اگزما و کهیر
- واکنش به نیش حشرات
- آلرژی های غذایی
- آنژیوادم (ادم پوست، بافت زیر جلدی، مخاط و زیر مخاط )
- رینیت ( آبریزش بینی )
لوراتادین را میتوان در سنین مختلف و در افراد مختلف که منع مصرفی برای دارو های آنتی هیستامین ندارند استفاده کرد. این دارو نسبتا سازگار است و عوارض جانبی و تداخلات دارو فراوانی ندارد.
موارد منع مصرف لوراتادین
از آنجایی که این دارو دفع کبدی دارد و طولانی اثر است نباید در نارسایی های شدید کبدی مصرف شود و منع مصرف دارد. همچنین لوراتادین میتواند در شیر مادر ترشح شود لذا در دوران شیردهی باید مصرف آن متوقف شود. همچنین در افرادی که سابقه بیماری های تشنجی دارند بهتر است از سایر آنتی هیستامین های خفیف تر و کوتاه اثر تر به عنوان جایگزین لوراتادین استفاده شود.
تداخلات دارویی
از آنجایی که لوراتادین تا حدودی متابولیسم کبدی را مهار میکند و دفع کبدی آن مشکل است نباید با سایر داروهایی که دفع کبد دشوار دارند مصرف شود. به طور کلی مهمترین تداخلات دارویی لوراتادین شامل موارد زیر است
- آمیودارون ( یکی از داروهای ضد آریتمی است )
- سایمتدین
- اریترومایسین و آزیترومایسین
- کتوکونازول ( داروی ضد قارچ )
- کلونزپام ، اگزازپام ، آلپرازولام و سایر داروهای خواب آور
نحوه و مقدار مصرف لوراتادین
این دارو تنها به صورت قرص و شربت تولید میشود و باید به صورت خوراکی با معده خالی و یا پس از غذا مصرف شود. هر قرص های لوراتادین تنها به صورت تک دوز 10mgr تولید میشود و برای مصرف بزرگسالان میباشد. شربت لوراتادین نیز به ازای هری سی سی 1mgr دارو دارد و برای مصرف در کودکان زیر 6 سال مناسب میباشد ( دوز دارو در کودکان زیر 6 سال باید توسط پزشک و بر اساس وزن آنها تنظیم شود).
لوراتادین باید تنها یک بار در روز ( هر 24 ساعت یک قرص ) مصرف شود و مصرف بیش از اندازه آن میتواند باعث مسمومیت دارو و علائمی مانند خواب آلودگی و افزایش ضربان قلب ایجاد میکند. مقدار مصرف شربت لوراتادین در کودکان کمتر از 6 سال و بر اساس وزن بدن آنها و توسط پزشک تنظیم میشود. این دارو بهتر است هربار سر یک ساعت مشخص مصرف شود تا از عوارض جانبی احتمالی آن کاسته شود.
عوارض جانبی لوراتادین
این دارو نسبتا سازگار است و عوارض جانبی چندانی ندارد. مهمترین عوارض لوراتادین شامل خواب آلودگی و در برخی موارد بی خوابی ، خشکی دهان و سرد است. در برخی موارد نادر ممکن است حساسیت به لوراتادین مشاهده شود که با عوارض و علائمی مانند تنگی نفس ، راش های پوستی ( لکه های قرمز روی پوست همراه با خارش ) التهاب لب ها و زبان ظهرو پیدا میکند. ( در صورت مشاهده علائم حساسیت به لوراتادین ، مصرف آن باید متوقف شود.)
بارداری و شیردهی
مصرف این دارو در دوران بارداری مشکلی ندارد و در صورت لزوم میتواند مطابق دستور پزشک مصرف شود ( رده B بارداری ). در دوران شیردهی لوراتادین منع مصرف دارد و نباید مصرف شود.( زیرا در داخل شیر مادر ترشح میشود و میتواند برای نوزاد خطرناک باشد.)
توصیه های پزشکی
- برای جذب بهتر دارو، بهتر است با معده خالی مصرف شود اما در صورت احساس نارحتی های گوارشی میتوان آنرا با غذا میل کرد
- بی ضرر بودن این دارو در کودکان زیر 6 سال ثابت نشده است
- در صورتی که قصد انجام تست های آلرژی را دارد، مصرف لوراتادین را باید 4 روز قبل از انجام آن قطع کنید
.
.
سایر داروهای مشابه
پایان
.
ناشر: سایت بیمار سلامت
با تشکر از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو