سردرد تنشی شایع ترین نوع سردرد میباشد که در زنان از شیوع بیشتری برخوردار است. این بیماری تمایل شدیدی به مزمن شدن دارد و میتواند برای 15 روز در ماه ادامه داشته باشد. شدت سردرد تنشی از سردرد خوشه ای و میگرن کمتر است ولی دفعات تکرار آن بیشتر است. همه ی ما ممکن است در طول زندگی خود بار ها و بار ها این نوع سر درد را تجربه کنیم ولی به طور کلی این حالت زمانی بیماری محسوب میشوند که به طور متناوب اتفاق افتد. در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی علائم، علا و درمان های خانگی و دارویی این بیماری میپردازیم.
علائم سردرد تنشی
مهمترین علامت این بیماری سردرد است. بر خلاف میگرن و سردرد خوشه ای این بیماری فاقد علائمی مانند آبریزش بینی و اشک ریزش ، اختلالات بینایی و… میباشد. سر درد های ناشی از بیماری سردرد تنشی دارای ویژگی های زیر است.
- درد در قسمت میانی سر و یا پیشانی
- درد در پشت سر و گردن
- سفتی عضلات پشت و گردن
- میتواند یک یا چند بار در روز و برای 15 روز در ماه مشاهده شود.
مهمترین ویژگی این سر درد ها که آنرا متمایز کرده است طول مدت آنهاست.
چه عواملی سبب تشدید سردرد تنشی میشود
این بیماری میتواند با تنش های روحی، استرس، افسردگی، فشار های کاری سخت، ورزش هایی که موجب تنیدگی در گردن و پشت میشود شدت یابد. شیوع این بیماری در زنان بیشتر از مردان است که علت این امر هنوز کاملا شناخته شده نیست.
علت بیماری
علت این بیماری هنوز ناشناخته است ولی مهمترین عاملی که میتواند باعث این بیماری شود ژنتیک میباشد. همچنین این بیماری را با دوره های استرس طولانی مدت و خستگی های کاری شدید مرتبط میدانند. در برخی مواقع این بیماری ممکن است همزمان با میگرن مشاهده شود ولی این دو بیماری بسیار با هم متفاوت هستند. علت میگرن را بیشتر اختلالات مربوط به عروق خونی مغز میداند در حالی که سردرد تنشی ممکن است در اثر تنش و فشار های روحی ایجاد شود و هیچ تغییر ساختمانی شناخته شده ای در مغز ایجاد نمیکند.
تفاوت میگرن و سردرد تنشی
این دو بیماری در واقع به طور کلی هم از نظر علت و هم از نظر علائم کاملا با یک دیگر متفاوت هستند. سردرد های ناشی از میگرن با انجام فعالیت بیشتر میشود، در حالی که سر درد های ناشی از بیماری سردرد تنشی چندان وابسته به فعالیت نیست. در میگرن درد معمولا در یک طرف سر و صورت مشاهده میشود و معمولا ضربان دار میباشد. اما در سردرد تنشی درد ها معمولا در قسمت پیشانی و یا بلای سر مشاهده میشوند و میتوانند متناوب باشند. در میگرن شاهد علائمی مانند ترس از صدا، ترس از نور، آب ریزش بینی، اختلال در بینایی و … هستیم. در سردرد تنشی معمولا مشکل بیمار تنها محدود به سردرد و درد گردن است و معمولا دوره های سردرد کوتاه تر است. این دو بیماری حتی درمان های متفاوتی نیز دارند. موارد گفته شده مهمترین تفاوت های میگرن و سردرد تنشی بودند.
درمان
برای درمان این بیماری از مسکن های معمولی و روش های تن آرامی استفاده میشود. برخلاف سردرد خوشه ای و میگرن ، درمان با دارو های ضد افسردگی برای سردرد تنشی چندان شایع نیست. ( تنها داروی ضد افسردگی که در این بیماری میتواند موثر باشد آمی تریپتیلین است.) در ادامه به برسی هر کدام از دارو های مورد استفاده برای تسکین سردرد در این بیماری میپردازیم.
استامینوفن
استامینوفن یکی از داروهای پرکابرد در درمان درد های خفیف تا متوسط است. این دارو به صورت تنها و یا ترکیب با سایر دارو ها به صورت قرص و آمپول تولید میشود. یکی از این دارو ها استامینوفن کدئین میباشد که به هیچ عنوان برای درمان سردرد تنشی توصیه نمیشود زیرا استامینوفن کدئین میتواند باعث وابستگی شود لذا در درمان بیماری های مزمن چندان تجویز نمیشود. استامینوفن همچنین مکن است با کافئین و یا ایبوپروفن نیز ترکیب شود. نوافن دارویی است که از ترکیب کافئین، استامینوفن و ایبوپروفن تولید میشود
گاباپنتین
این دارو به صورت کپسول در دوز های مختلف قابل تهیه است. گاباپنتین را به عنوان یک مسکن و یک دارو ضد تشنج میشناسند. این دارو برای درمان درد های عصبی و درد هایی ناشی از التهاب های عصبی بکار میرود. در صورتی که دارو های مسکن دیگر نتوانند به درمان سردرد تنشی کمک کنند میتوان از گاباپنتین استفاده کرد.
آسپرین
اگرچه این دارو را بیشتر به عنوان یک ضد انعقاد میشناسند اما آسپرین نیز یکی از دارو های مسکنی است که میتواند برای درمان درد های خفیف تجویز شود. آسپرین در افرادی که مشکلات انعقادی دارند نباید تجویز شود. در بیمارانی که از وارفارین استفاده میکنند یا مشکلات انعقادی دارند میتوان از سایر مسکن ها از جمله استامینوفن استفاده کرد. ( البته لازم به ذکر است استامینوفن نیز در این افراد باید با احتیاط مصرف شود.) آسپرین نیز میتواند در ترکیب با سایر دارو ها تولید شود. مهمترین داروی ترکیبی با آسپرین ACA است که از ترکیب کدئین، استامینوفن و آسپرین به دست میاید.
ایبوپروفن
ایبوپروفن که با نام بروفن نیز شناخته میشود میتواند برای درمان درد های خفیف و متوسط استفاده میشود. این دارو برای تاثیر بیشتر با دارو های استامینوفن و آسپرین ترکیب میشود. معروف ترین داروی ترکیبی ایبوپروفن ، نوافن است که از ترکیب استامینوفن، کافئین و ایبوپروفن ایجاد میشود.
آمی تریپتیلین
این دارو یک داروی ضد افسردگی سه حلقوی است که برای برخی از انواع سردرد استفاده میشود. آمی تریپتیلین برای درمان درد های ناشی از میگرن و سردرد خوشه ای بیشتر از سردرد تنشی استفاده میشود. در واقع آمی تریپتیلین تنها داروی ضد افسردگی است که برای تسکین سردرد های ناشی از سردرد تنشی تجویز میشود. این دارو مخصوصا به درمان افسردگی های که با سردرد های تنشی مشاهده میشوند یک داروی انتخابی و مفید به شمار میرود.
درمان های غیر دارویی
از آنجا که این بیماری میتواند در اثر استرس و تنش ایجاد شود میتوان با تغییر سبک زندگی و روش های تن آرامی به درمان سردرد تنشی کمک کرد. در بسیاری از موارد دوش گرفتن، ماساژ سر و گردن و نیز روش های تن آرامی و یوگا میتواند باعث درمان و کنترل سردرد تنشی شود.
پایان
در صورت تمایل میتوانید ما را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید و تمامی سوالات خود در مورد انواع دارو ها و بیماری ها را از ما بپرسید.
تمامی حقوق مادی و معنوی این مقاله متعلق به سایت بیمار سلامت میباشد.
با سپاس فراوان از گروه تحقیقاتی و مطالعاتی هیرو