برای درمان آب سیاه روش های درمانی فراوانی وجود دارد از جمله دارو درمانی، لیزر و جراحی که میتوانند بیشتر از 85 درصد موثر باشند. بیشترین روشی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرد استفاده از لیزر و دارو های مختلف است. خوشبختانه طیف وسیعی از دارو ها میتواند در درمان و کنترل آب سیاه موثر باشند.
همینجا لازم به ذکر است که آسیبی که در اثر آب سیاه به چشم رسیده باشد قابل بازگرداندن و درمان نیست. روش های درمانی فقط برای درمان خود بیماری و توقف آن میباشد و در بر طرف کردن آسیب های بجا مانده نیست.
روش های درمانی برای کاهش فشار داخل چشم به کار میروند. در این مطلب ما قصد معرفی کامل تمامی روش های درمان آب سیاه و معرفی مزایای هر روش داریم. اگر قصد دارید در مورد علائم و عوارض این بیماری مطالعه کنید میتوانید روی آب سیاه چیست کلیک کنید.
داروی آب سیاه ؟ درمان دارویی
در درمان گلوکوم از طیف وسیعی از دارو ها استفاده میشود. این دارو ها یا باعث افزایش باز جذب مایع زلالیه و یا کاهش تولید آن میشوند.( مایع زلالیه مایعی است که در پشت قرنیه و برای تغذیه عدسی و قرنیه ترشح میشود. و افزایش آن باعث افزایش فشار داخل چشم میگردد که علت اصلی آب سیاه میباشد.) مهمترین داروی مورد استفاده در درمان آب سیاه داروهای بتا بلاکر های ، آگونیست های آدرنرژیک ، میوتیک ها و مهار کننده های کربنیک انیدراز است که در ادامه به برسی دقیق آنها میپردازیم.
بتا بلاکر ها در درمان گلوکوم
اولین خط درمانی و کم هزینه ترین روش برای کاهش فشار داخل چشم است. برخی از دارو های این دسته مانند تیمولول ،بتاکسولول و لووبونولول به صورت قره چشمی برای درمان آب سیاه یا همان گلوکوم استفاده میشوند. عوارض شایع این دارو ها شامل: قرمزی و سوزش چشم ها و تاری دید اشاره کرد. مهمترین داروی این دسته قطره تیمولول است.
آگونیست های آدرنرژیک در درمان آب سیاه
این دارو ها هم برای افزایش جذب مایع زلالیه و کاهش فشار داخل چشم و هم باعث افزایش گشادی مردمک ها میشود. از این دارو ها میتوان برای درمان آب سیاه و یا قبل از جراحی برای گشادی مردمک ها استفاده کرد. مهمترین دارو های این دسته شامل: قره اپی نفرین، دیپیوفرین، آپراکلونیدین و بریمونیدین اشاره کرد. عوارض جانبی این دارو ها به طور کلی شامل: سوزش و قرمزی چشم، افزایش شار خون و خشکی دهان میباشد. این دارو ممکن است در افرادی با مشکلات قلبی مانند آریتمی های قلبی مشکل ساز شود و استفاده نمیشود. این دارو ها بر خلاف دارو های میوتیک باعث گشادی مردمک ها میشود.
میوتیک ها و درمان آب سیاه
این دارو ها نیز میتواند باعث افزایش بازجذب مایع زلالیه شوند و از این طریق فشار داخل چشم را کاهش میدهند. مکانیسم اثر اصلی این داروها تنگی مردمک ها است. مهمترین دارو های این دسته شامل کارباکول، پیلوکارپین است. استفاده از این دارو ها برای درمان آب سیاعه چندان معمول نیست. عوارض این دارو شامل سر درد، درد قرمزی چشم ها و … ات.
مهارکننده های کربنیک انیدراز
این دارو ها باعث کاهش ترشح مایع زلالیه میشوند و از این طریق موجب کاهش فشار داخل چشم و کنترل و درمان آب سیاه یا همان گلوکوم میشوند. از مهمترین دارو های این دسته میتوان به استازولامید و دی کلرمتاید اشاره کرد که به صورت خوراکی استفاده میشوند. از عوارش شایع این دارو ها میتوان به : گرگرفتگی ،تکرر ادرار، گزگز انگشتان و سرگیجه اشاره کرد. مصرف این دارو در افرادی با مشکلات صفراوی نظیر سنگ صفرا منع مصرف دارد.
روش های جراحی برای درمان آب سیاه
روش های جراحی مختلف از لیزر درمانی گرفته تا استفاده از سایر روش های تهاجمی برای درمان آب سیاه استفاده میشود. با این روش میتوانند بیماری را کاملا متوقف کنند. استفاده از لیزر پرکاربرد ترین روش درمانی است. در ادامه با سایت بیمار سلامت همراه باشید تا به برسی کامل هر روش پردازیم:
لیزر تراپی برای درمان آب سیاه
به استفاده از لیزر برای درمان یک مشکل را لیزر تراپی میگویند. درمان آب سیاه با این روش بسیار ساده است و معمولا در مطب انجام میشود و احتیاجی به بستری نیست. در این روش یک پرتوی لیزری کوچک به داخل چشم برای یک لحظه تابانده میشود. این روش برای درمان گلوکوم زاویه باز استفاده میشود که 90 از انواع آب سیاه را تشکیل میدهد. این روش هیچ گونه دردی ایجاد نمیکند و احتیاجی به بیهوشی و یا بی حسی ندارد. معمولا چند روز طول میکشد تا تاثیر بگذارد و لازم است پس از چند روز مجددا به پزشک خود مراجعه کنید.
جراحی فیلترینگ
با یک روش جراحی به نام ترابکولکتومی ، جراح شما یک سوراخ در سفیدی چشم (صلبیه) ایجاد می کند و بخشی از شبکه ترابکولار را برمیدارد. شبکه ی ترابکولار ساختاری بین عنبیه( لایه عضلانی چشم) و صلبیه (سفیدی و قرنیه چشم بخشی از آن است) است که باعث جذب مایع زلالیه میشود. در مواردی که لیزر تاثیر نگذارد و یا در گلوکوم زاویه بسته از این روش برای درمان آب سیاه استفاده میشود. معمولا با استفاده از بی حسی و یا در برخی موارد بیهوشی لازم است.
لوله های زهکشی
در این روش، جراح چشم شما یک شنت (لوله کوچک) را در چشم شما قرار می دهد تا مایع اضافی را تخلیه کند تا فشار چشم شما کاهش یابد. در این روش درمانی نیز به بیهوشی و یا بیحسی احتیاج است.
به طور کلی استفاده از روش های جراحی برای درمان آب سیاه میتوانند عوارضی مانند عفونت، قرمزی چشم و در برخی روش ها حتی اختلالات قرنیه شوند. بهترین روش درمانی استفاده از لیزر تراپی است.
مراقبت های پس از عمل آب سیاه
پس از درمان آب سیاه با روش های جراحی لازم است که طبق نظر پزشک خود برای انجام آزمایشات دوره ای مراجعه به طور مرتب به پزشک مراجعه کنید. آب سیاه میتواند مجددا بازگردد و اندازه گیری فشار داخل چشم حد اقل هر 6ماه لازم است. در 15 درصد از افراد فشار داخل چشم مجددا بازمیگردد و بنای فرد را در دراز مدت تحدید میکند به طوری که متاسفانه 15درصد افراد مبتلا به آب سیاه علی رغم درمان طی یک دوره 20 ساله به کوری دچار میشود. انجام معاینات دوره ایی حداقل هر 6 ماه یک بار برای جلوگیری از این موضوع بسیار موثر و ضامن سلامت چشم میباشد. برای پیشگیری از بازگشت دوباره این بیماری رعایت نکات زیر لازم است.
پیشگیری و کنترل آب سیاه
برای کنترل و پیشگیری از این بیماری رعایت نکات زیر واجب میباشد.
- کاهش مصرف کافئین: مصرف زیاد قهوه میتواند فشار داخل چشم را افزایش دهد.
- ترک مصرف برخی مواد و دارو ها: دارو هایی از قبیل ترامادول، استروئید ها، تریاک و … میتوانند فشار داخل شچم را افزایش دهند.
- بالا بردن سر موقع خواب: در افرادی که آب سیاه دارند یکی از راه های پیشگیری از افزایش فشار داخل چشم بالا نگهداشتن سر موقع خواب است.
- کنترل دیابت : پیشگیری از دیابت و یا کنترل آن یکی از روش های پیشگیری از آب سیاه محسوب میشود. دیابت یکی از عوامل ایجاد کننده آب سیاه است.
- مصرف غذا های با کلسترل و چربی پایین : این رژیم غذایی برای افراد مبتلا به آب سیاه واجب است. مصرف کلسترول و شربی های اشباه شکی از دلایل ابتلا به آتراسکلروز و گلوکوم است. یکی از روش های درمان آب سیاه رعایت این نکات غذایی است.
گردآوری شده در سایت بیمار سلامت