هموروئید یا همان بواسیر به احتقان ورید های مقعدی و بیرون زدگی مقعد از کانال مقعدی گفته میشود. این حالت باعث بیرون زدگی مقعد از مجرای مقعد میشود. هموروئید به خودی خود یک بیمار محسوب نمیشود و بسیاری از مردم انواع خفیفی از آن را دارند. و زمانی آنرا بیماری میگوییم که با درد و خونریزی و یا سختی در اجابت مزاج همراه باشد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی انواع ، علائم ، علت ها و درمان های بواسیر یا همان هموروئید میپردازیم.
علائم هموروئید
همانطور که در ابتدای این مطلب گفته شد. علت هموروئید پر خونی و احتقان ورید های کانال مقعد میباشد. این احتقان میتواند در داخل و یا خارج مقعد باشد. بسته به ناحیه درگیر ، علائم آن کمی باهم تفاوت دارند. به طور کلی علائم هموروئید شامل موارد زیر است :
- خونریزی از مقعد هنگام دفع
- خارش و درد مقعد
- وجود رگه هایی از خون تازه(قرمز رنگ) در مدفوع
- دفع سخت که همراه با درد شدید باشد
- بیرون زدگی کانال مقعدی
علائم بالا از جمله مهترین علائم هموروئید میباشد. مجددا لازم به ذکر است که زمانی بواسیر را بیماری تلقی میکنیم که فرد از وجود آن در رنج باشد و باعث درد شدید و خونریزی شود. بسیاری از مردم ممکن است علائمی مانند درد هنگام دفع، خونریزی جزئی هنگام دفع ، خارش و…را به صورت موقت تجربه کنند. که در بسیار از موارد میتواند ناشی از یبوست شدید و تاخیر و انباشته شدت و سخت شدن مدفوع پشت کانال مقعدی باشد.
در بیماری هموروئید ( بو اسیر ) شدید ، فرد از وجود بافتی غیر عادی در مقعد خود که همراه با خونریزی و سوزش است شکایت میکند.
انواع هموروئید
بواسیر دارای دو نوع خارجی و داخلی است. حالت خارجی آن در واقع برجسته شدن خود مقعد است که کاملا قابل لمس میباشد. ولی در هموروئید خارجی در واقع احتقان داخل مقعد است و ممکن است که در حالت شدید ممکن است از مقعد بیرون بزند و به صورت یک ضایعه حس شود. در ادامه به برسی کامل انوع هموروئید ( داخلی و یا خارجی )
هموروئید خارجی
در هموروئید داخلی ورید هایی که در زیر بافت خارجی مقعد هستند دچار احتقان و حالتی شبیه واریس میشوند. در این حالت زائده ای کاملا قابل لمس وجود دارد. این حالت به ندرت باعث مشکلات حاد میشود.خارش و زخم مقعد در این نوع از بواسیر شایع است.
هموروئید داخلی
هموروئید داخلی در اثر احتقان ورید های داخلی کانال مقعد ایجاد میشود. این ورید ها میتوانند باعث ایجاد خونریزی ، هماتوم(خون مردگی) و بیرون زدگی کانال مقعد شوند. در هنگام اجابت مزاج ، این عروق برجسته میتوانند آسیب ببینند و باعث خونریزی شوند. همچنین یرجستگی و بیرون زدگی شدید در هموروئید داخلی میتواند از تخلیه روده ها جلوگیری کند. که باعث سختی اجابت مزاج میشود که ربطی به یبوست ندارد. هموروئید داخلی در موارد شدید که با درد و خونریزی همراه باشد ، احتیاج به درمان خواهد داشت.
علت هموروئید
علت هموروئید قالبا به عوامل محیطی مربوط میشود که خوشبختانه همیشه قابل پیشگیری و کنترل هستند. این بیماری در زنان باردار و در ماه های اولیه بارداری طبیعی تلقی میشود و در بسیاری از موارد پس از باردار برطرف میشود. در ادامه به برسی مهمترین علت های هموروئید میپردازیم
- یبوست : یبوست های مزمن یکی از علت های اصلی ابتلا به بواسیر است.
- زیاد نشستن در حالت اجابت مزاج : این حالت باعث فشار احشاء شکمی به کف لگن و بیرون زدگی مقعد و حتی افتادگی واژن در زنان میشود.
- زور زدن هنگام دفع : این حالت با انقباض شدید عضلات مقعد و به مرور زمان بیرون زدگی و ایجاد حالتی شبیه واریس در عروق مقعدی میشود.
- نشستن طولانی مدت
- بزرگی پروستات
- حاملگی
- سیروز کبدی : سیروز کبدی از طریق ایجاد احتقان و گرفتگی در ورید هپاتیک و به دنبال آن احتقان ورید های معدی میتواند باعث ایجاد هموروئید میشود.
- انجام کار های سنگین : کار های سنگینی که احتیاج به زور کردن با وسایل و وزنه های سنگین دارد میتواند به مرور زمان باعث بواسیر و افتادگی واژن شود.
علت های دیگری از جمله اسهال های شدید که با دفع بسیار شدید همراه باشد و حتی ژنتیک نیز در ایجاد این بیماری موثر هستند. اما به علت تاثیر جزئی در ایجاد هموروئید، به آن ها نمیپردازیم. یبوست و زورزدن را مهمترین علت این بیماری میدانند. احتمال ابتلا به این بیماری با افزایش سن افزایش میابد.
تغذیه مناسب در پیشگیری از بواسیر بسیار موثر است. همچنین انجام حرکاتی که باعث تقویت عضلات کف لگن( عضلات کگل) میشوند ، یکی از راه های پیشگیری و حتی درمان هموروئید ( بواسیر ) به حساب میاید. در ادامه به برسی کامل روش های درمانی برای بیماری بواسیر میپردازیم.
درمان های هموروئید
درمان های هموروئید تا حد زیادی به شدت و علائم و عوارض بیماری بستگی دارد. در اکثر موارد درمان های خانگی و تصحیح رژیم غذایی برای درمان این بیماری کافی است. درمان های دارویی ممکن است در مواردی مانند یبوست مزمن ، یا برای کنترل درد استفاده شود. درمان های جراحی نیز در موارد حاد که با سایر روش ها درمان نمیشوند استفاده دارد.
برای فهم بهتر ، هر کدام از روش های درمانی را جداگانی در قسمت زیر توضیح میدهیم:
درمان های خانگی
منظور از درمانهای های خانگی درمانهایی هستند که به مداخلات پزشکی احتیاجی ندارند. مثل اصلاح تغذیه، تقویت عضلات کگل و اصلاح سبک زندگی. درمان های خانگی مخصوصا میتواند گزینه مناسبی برای درمان هموروئید خفیف باشد. در ادامه به توضیح و تشریح کامل تر درمان های خانگی بواسیر میپردازیم.
1.اصلاح رژیم غذایی
یبوست یکی از اصلی ترین علل ایجاد هموروئید است. لذا درمان این مشکل در پیشگیری و درمان بواسیر نیز بسیار موثر است. در رژیم غذایی این افراد استفاده از غذاهای پر فیبر نظیر: سبزیجات ، لوبیا ، میوه هایی نظیر انجیر، آلو، زردآلو و …بسیار حائز اهمیت میباشد. همچنین نوشیدن حداقل 2 لیتر آب در طول شبانه روز الزامی است. این افراد باید از مصرف مواد غذایی مانند فلفل، پودر کاری و …خودداری کنند. زیرا باعث برانگیختگی هموروئید آن ها میشود.
2.تقویت عضلات کگل
برای تقویت عضلات کگل ( عضلات کف لگن ) لازم است روی یک صندل بشینید و یا روی تخت دراز بکشید. بدون اینکه عضلات ران و شکم خود را منقبض کنید سعی کنید عضلات کف لگن و اطراف مقعد را منقبض کنید. این حالت دقیقا بر عکس عمل دفع است. انقباض عضلات کگل ، انقباض هایی جزئی است اما تکرار آن در طول روز و در زمان های مختلف میتواند عضلات کف لگن شما را تقویت کند. برای این کار باید عضلات مدنظر را برای 5 ثانیه منقبض بگیرید و 5 ثانیه استراحت کنید. این کار را باید حد اقل 5 بار متوالی انجام دهید. تقویت این عضلات به بهبود هموروئید کمک میکند.
3.اصلاح سبک زندگی
ترک عادتی مثل نشستن در حالت دفع مدفوع به مدت طولانی، بلند کردن وزنه های سنگین به صورت غیر اصولی، نشستن طولانی مدت روی صندلی و مبل و… باعث افزایش احتمال ابتلا به هموروئید میشود.
درمانهای دارویی
درمان دارویی هموروئید شامل استفاده از انواعی از دارو های مسکن ، ملین و استفاده از ژل های مختلف است. این دارو های بیشتر جنبه پیشگیری و تسکین دارند و معمولا باعث درمان قطعی نمیشود. مهمترین دارو های مورد استفاده در هموروئیید استفاده میشود شامل موارد زیر است:
- دوکوسات : این دارو باعث افزایش جذب آب در مدفوع میشود و در درمان یبوست کاربرد دارد. از عوارض ان میتواند به حساسیت پوستی و کرامپ های شکمی اشاره کرد.
- متاموسیل :این دارو نیز در درمان یبوست کاربرد دارد.
- شربت لاکتالوز : یکی از دارو های بسیار موثر در درمان یبوست های شدید است.
- استفاده از ژل لوبریکنت: این ژل یاعث تسهیل عمل دفع میشود.
- پماد و شیافت آنتی هموروئید : از شیافت این دارو برای درمان هموروئید داخلی و از پماد آن برای هموروئید خارجی استفاده میشود. این دارو دارای اثر تسکین درد و کاهش التهاب است.
درمان های جراحی
در این روش از انواع روش های جراحی برای درمان هموروئید از جراحی های سرپایی گرفته تا استفاده از لیزر و … استفاده میشود. این روش ها معمولا آخرین گزینه هستند. در ادامه به برسی انواع مختلف جراحی برای درمان هموروئید میپردازیم
لیزر
در این روش عروق که دچار مشکل هستند را با استفاده از لیزر از بین میبرند. این روش درمانی ، بدون نیاز به بیهوشی و با ایجاد بیحسی موضعی انجام میشود. استفاده از لیزر درمانی در هموروئید چندان رایج نیست.
هموروئید پکسی
در این روش قسمتی از بواسیر که از مقعد خروج پیدا کرده را با روش جراحی میبرند. این روش در درمان بواسیر داخلی بیشتر از نوع خارجی موثر است.
هموروئیدکتومی
در هموروئیدکتومی کل بافت هموروئید برداشته میشود. در این روش زمان بهبود طولانی تر از سایر روش های درمانی است و گزینه آخر برای درمان هموروئید میباشد.
کرایو سرجری
در این روش بافت های اضافی با استفاده از روش کرایو( منجمد کردن) برداشته میشود. در این روش نیز مدت زمان بهبودی طولانی است و ترشحات آن نیز زیاد و بد بو است که ممکن است فرد را آزار دهد.
پرسش های متداول
آیا هموروئید درمان قطعی دارد ؟
بله. خوشبختانه برای این بیمار راه های درمانی بسیاری وجود دارد.
تفاوت شقاق با بواسیر چیست؟
در شقاق شاهد پارگی و یا بریدگی در کانال مقعدی هستیم اما بواسیر بیرون زدگی و احتقان کانال مقعدی هستیم.
شیاف انتی هموروئید در درمان این بیماری چقدر موثر است ؟
این دارو باعث تخفیف علائم بیماری میشود. استفاده طولانی مدت با این دارو توصیه نمیشود و باید فقط برای به تعویق انداختن جراحی و یا تسکین موقت درد استفاده شود.
آیا خروج چند قطره خون میتواند علامت هموروئید باشد؟
ممکن است ناشی از شقاق یا هموروئید باشد. این حالت نیاز به برسی دارد و مراجعه به یک متخصص گوارش خالی از لطف نیست.
پایان
.
گرداوری شده توسط گروه هیرو
تمامی حقوق مادی و معنوی این مطلب مربوط به سایت بیمار سلامت میباشد.