فلوکستین یکی از داروهای SSRIs است که عموما برای درمان افسردگی ، اختلال وسواس فکری، استرس پس از سانحه و پانیک مصرف میشود. این دارو به صورت کپسول و شربت تولید میشود. در ابتدای درمان از کپسول یا قرص های 10 میلی گرم استفاده میشود ولی دوز آنرا رفته رفته افزایش میدهند. لازم به ذکر است که فلوکستین در مقایسه با سایر داروهای دسته SSRIs ، طول اثر بیشتری دارد ولی شروع اثر آن کند تر است. برای شروع اثرات درمان این دارو 2 تا 3 هفته زمان لازم است.
اختلال در انزال، کاهش میل جنسی، اختلالات قاعدگی، تپش قلب، تعریق و بی قراری و نیز کاهش یا افزایش وزن از جمله مهمترین عوارض جانبی فلوکستین میباشد.
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جانبی، نحوه و مقدار مصرف فلوکستین میپردازیم.
فلوکستین برای چیست/ موارد مصرف
فلوکستین عمدتا برای درمان افسردگی مورد استفاده قرار میگیرد. اما میتواند برای درمان اختلال وسواس فکری، پرخوری عصبی، پانیک، استرس پس از حادثه و دوقطبی نیز استفاده شود. گاهی از این دارو برای ترک الکل نیز استفاده میشود. همچنین از شربت فلوکستین ممکن است برای درمان لکنت زبان در کودکان استفاده شود ولی چندان رایج نیست.
موارد منع مصرف
در افرادی که طی 14 روز گذشته تحت درمان با داروهای MAOI نظیر سلژیلین و فنلزین و ایزوکاربوکسازید بوده اند ، مصرف فلوکستین ممنوع است. فلوکسیتین در رده C بارداری قرار دارد و منع مصرف نسبی در زنان باردار دارد. همچنین در مشکلات کلیوی، بیماران دیابتی و افرادی که افکار خودکشی دارد فلوکستین باید با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
مهمترین تداخل دارویی فلوکستین با داروهای دسته MAOI شامل موکلوبومید و سلژیلین و … است که میتواند باعث روی هم خوابید عروق، افت فشار خون و شوک شوند. سایر تداخلات دارویی فلوکستین شامل موارد زیر است:
- دکسترومتورفان ( داروی ضد سرفه است)
- دیازپام، کاربامازپین، فنی توئین ( داروهای ضد تشنج هستند.)
- داروهای ضد قارچ دسته آزول ها مانند کتوکونارول، فلوکونازول و …
- لیتیم ( عمدتا برای اختلالات دوقطبی استفاده میشود)
نحوه ومیزان مصرف قرص ، کپسول و شربت فلوکستین
دوز درمانی فلوکستین میتواند برای مشکلات و بیماری های مختلف متفاوت باشد ولی به طور کلی بین 10 تا 80 میلی گرم است که در اکثر موارد به صورت تک دوز ( یک بار در روز) تجویز میشود. بیشترین میزان مصرف این دارو برای درمان افسردگی است که در شروع درمان با دوز 10 میلی گرم ( یک کپسول 10 یا نصف یک قاشق شربت فلوکستین) اما معمولا دوز آنرا پس از 1 تا 2 هفته به 20 تا 40 میلی گرم میرسانند.( حد اکثر 80 میلی گرم) برای اختلالات پانیک و وسواس فکری معمولا دوز 10 میلی گرم کافی است. در اختلال استرس پس از سانحه ( PTSD) نیز ممکن است به دوز های بیشتر از 20 میلی گرم احتیاج باشد. لازم به ذکر است قرص و کپسول فلوکستین به صورت 10، 20، 40 و 60 میلی گرمی تولید میشود و هر قاشق از شربت آن معمولا 20 میلیگرم داروی موثر دارد و معمولا در کودکان مصرف میشود.
وضعیت مصرف فلوکستین در دوران بارداری و شیردهی
مصرف فلوکستین در دوران بارداری میتواند موجب ایجاد اختلالات قلب تنفسی در جنین شود. این دارو همچنین خطر برخی بیماری های حین بارداری از جمله پره اکلامپسی را در مادران باردار افزایش میدهد. به طور کلی مصرف فلوکستین به صورت سرخود در حین بارداری توصیه نمیشود. ولی با مشورت متخصص زنان و صلاح دید متخصص های اعصاب و روان ممکن است طی دوران بارداری نیز از فلوکستین استفاده شود.
فلوکستین میتواند در شیرمادر ترشح شود اما مقدار آن جزئی است و در صورت سلامت نوزاد یا کودک شیر خوار ممکن است طی دوران شیردهی نیز از آن استفاده شود.( برای اطمینان بیشتر با پزشک خود مشورت کنید.)
عوارض جانبی فلوکستین
بیشتر عوارض جانبی فلوکستین در اوایل دوره درمان و یا در دوره های درمانی بسیار طولانی ایجاد میشود. عمده ترین عوارض جانبی این دارو شامل موارد زیر است
- کاهش میل جنسی
- اختلال انزال در مردان
- هیپر پرولاکتین در زنان که با علائمی مثل ترشح نابجای شیر، اختلالات قاعدگی و قاعدگی دردناک مشخص میشود.
- سردرد
- خشکی دهان
- حالت تهوع
- احتقان بینی، سرفه، التهاب سینوس ها و سرفه
- تپش قلب و تعریق بیش از حد
- بیخوابی و بی قراری( در برخی موارد بی حالی و خواب آلودگی)
- اختلال در تمرکز
- التهاب کبد
- تغیرات وزن که هم میتواند به صورت چاقی و هم به صورت لاغری خود را نشان دهد
بیشتر موارد بالا در اوایل دوره درمانی ( معمولا ماه اول) دید ه میشود و پس از مدتی با ایجاد تحمل نسبت به دارو، برطرف میشود. در مصرف طولانی مدت فلوکستین یا درمان با دوز های بالا ( بیش از 40 میلی گرم.) ممکن است عوارض جانبی مانند التهاب کبد، اختلال در جوانه های چشایی و افزایش احتمال عفونت ادراری مشاهده شود.
.
پایان مقاله
سایر داروهای مشابه
- فلووکسامین
- پاروکستین
- داپوکستین
- اس سیتالوپرام
.
ناشر: سایت بیمارسلامت