افتادگی دریچه میترال یا همان پرولاپس میترال به بیرون زدگی دریچه مترال به داخل دهلیز چپ گفته میشود. دریچه میترال دریچه ای بین بطن چپ و دهلیز چپ است که از ورود مجدد خون از دهلیز به بطن جلوگیری میکند. پرولاپس میترال معمولا خفیف است و خطرناک نیست ولی در موارد شدید ممکن است احتیاج به درمان های مختلف باشد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی علائم ، عوارض و خطرات ، علت و درمان افتادگی دریچه میترال میپردازیم.
علائم نارسایی دریچه میترال
همانطور که گفته شد. این مشکل در اثر بیرون زدگی دریچه میترال به درون دهلیز چپ ایجاد میشود و باعث ورود خون بطن ها به دخل دهلیز میشود. افتادگی میترال در اکثر موارد خفیف است و علائمی ندارد اما علائم افتادگی شدید دریچه میترال شامل موارد زیر است.
- خستگی
- تنگی نفس
- سرگیجه
- احساس سبکی در سر
- تپش قلب
- درد قفسه سینه
- اضطراب
افتادگی دیرچه میترتال ( پرولاپس میترال ) در موارد خفیف خود علائم خاصی ندارد و راه تشخیص آن به کمک اکو کاردیو گرافی( اکو قلب ) میباشد.
موارد شدید افتادگی دریچه میترال میتواند به نارسایی قلب چپ و بروز نشانه های مانند ادم ریه ها، سردی دست ها و پاها، غش کردن تنگی نفس منجر شود. این حالت معمولا در اثر برخی بیمار ی های ژنتیکی مانند سندرم مارفان ایجاد میشود و علائم آن از همان دوران کودکی مشهود است.
در ادامه به برسی تمامی علت های افتادگی میترال میپردازیم.
علت های افتادگی دریچه میترال
علت های دریچه میترال هنوز کاملا مشخص نیست اما اصلی ترین علت آن عوامل ژنتیکی است. عواملی نظیر: سندروم مارفان، استئوژنز ایمپرفکتا ، مصرف دارو های ضد اشتها ، دیستروفی عضلانی و بیماری گریوز در ایجاد این بیماری موثر هستند. در ادامه به برسی کامل هر کدام از این عوامل میپردازیم.
سندروم مارفان
سندروم مارفان نوعی بیماری ژنتیکی است و در آن نوعی پروتئین خواص که در ساختار بافت های مختلف بدن به کار میرود ، تولید نمیشود. از عواض شایع این بیماری میتوان به افتادگی دریچه میترال، عضلات شل و سست، استخوان های شکننده اشاره کرد.
استئوژنز ایمپرفکتا
ستئوژنز ایمپرفکتا اگر چه یک بیماری ژنتیکی مربوط به استخوان سازی است اما میتواند بر دریچه میترال نیز تاثیر بگذارد و باعث پرولاپس میترال میشود. این بیماری از همان دوران جنینی قابل تشخیص است.
بیماری گریوز
بیماری گریوز نیز نوعی بیماری خود ایمنی است که در آن سیستم ایمنی به تیروئید حمله میکند. بیماری گریوز خود را با پرکاری شدید تیروئید نشان میدهد. و یکی از علت های نادر افتادگی دریچه میترال به شمار میرود.
دیستروفی عضلانی
دیستروفی عضلانی نیز نوعی بیماری ژنتیکی است و باعث تحلیل عضلانی و نارسایی قلبی و مشکلات مرتبط با دریچه های قلبی میشود.
همچنین بیماری های ژنتیکی دیگر مانند: ناهنجاری ابشتاین ( بیماری مادر زادی که مستقیما باعث افتادگی دریچه های قلب میشود) ، سندرم اهلرز-دانلوس( این بیماری نیز نوعی بیماری مادر زادی است که روی دیواره عروق و دیچه ها تاثیر میگذارد و از عوامل نارسایی قلبی در بدو تولد است)
عوارض افتادگی میترال
افتادگی دریچه میترال معمولا خفیف است و عوارضی ندارد ولی در موارد حاد که در اثر برخی اختلالات نادر ژنتیکی به وجود میاید میتواد عواض زیر را همراه داشته باشد:
- نارسایی قلبی(افتادگی دریچه میترال باعث افزایش تلاش قلب برای پمپاژ خون میشود که این موضوع در طولانی مدت میتواند باعث نارسایی قلبی شود. اختلالات دریچه های قلب یکی از دلایل نارسایی قلبی در جوانی میشود.)
- آریتمی های دهلیزی( نوعی اختلال در ضربان قلب)
- ادم ریه( به زبان ساده همان آب آوردن ریه میباشد)
- گشاد شدن دهلیز چپ و..
این عوارض چندان شایع نیستند همانطور که ذکر شد افتادگی دریچه میترال عواض چندانی ندارد.
درمان های بیماری
افتادگی دریچه میترال در حالت عادی به هیچ درمانی نیاز ندارد ولی در صورت شدید بودن با روش های مختلف جراحی و یا درمان های مرتبط با نارسایی قلبی ، درمان میشود. روش های جراحی برای درمان افتادگی دریچه میترال ( پرولاپس دریچه میترال ) شامل تعویض دریچه میترال ،ترمیم دریچه میترال است که در ادامه به توضیحات مختصر در مورد آنها میپردازیم
تعویض دریچه
برای این کار از دریچه های مصنوعی استفاده میکنند که معمولا پایه حیوانی دارند و از حیواناتی مانند خوک و گاو استفاده میشود. همچنین استفاده از دریچه های مکانیکی نیز معمول است.
در این روش از بیهوشی عمومی استفاده میشود. معمولا زمانی از روش تعویض دریچه استفاده میشود که امکان ترمیم آن وجود نداشته باشد.
ترمیم افتادگی دریچه
ترمیم دریچه میترال درمان انتخابی افتادگی دریچه میترال است. ترمیم دریچه عوارض کمتری نسبت به تعویض دریچه دارد و طول عمر بیشتری دارد. در این روش نیز از بیهوشی عمومی استفاده میشود.( ترمیم دیچه نسبت به تعویض دریچه ارجحیت دارد.)
دارو درمانی:
این درمان ها معمولا بعد از انجام تعویض دریچه و یا برای کنترل نارسایی قلی استفاده میشود. این دارو ها شامل داروهای ضد انعقادی و دارو های افزایش دهنده قدرت انقباضی قلب و … میباشد.
نکات مهم در مورد افتادگی دریچه میترال:
افرادی که دارای افتادگی دریچه میترال هستند ؛ در معرض عفونت های آندوکاردیت میباشند و نباید از خلال دندان و وسایل تیز برای تمیز کردن دندان ها استفاده کرد. زیرا این کار خطر عفونت لثه و دهان را افزایش میدهد و این موضوع نیز باعث افزایش خطر ابتلا به عفونت های استرپتوکوک بتا همولیتیک میشود که عامل اصلی عفونت های قلبی است. همچنین استفاده از خالکوبی در این افراد ممنوع میباشد.
استفاده از کافئین و نوشیدنی های الکلی در نارسایی و افتادگی میترال باید با احتیاط مصرف شود.
پایان مقاله
تمامی حقوق این مطلب مربوط به سایت بیمار سلامت میباشد.
گردآوری شده توسط هیرو