آتورواستاتین یک از مهمترین و شناخته شده ترین دارو های دسته استاتین ها میباشند که عموما برای کاهش کلسترول خون استفاده میشود. این دارو تولید کلسترول توسط بدن را کاهش میدهد. همچنین با افزایش جایگاه های کبد برای فعالیت HDL میتواند موجب پاکسازی کلسترول از خون نیز بشود. آتورواستاتین تا حدودی میتواند باعث کاهش تری گلیسرید( چربی ) خون نیز بشود. این دارو تنها به صورت خوراکی و با دوز 10، 20، 40 و 80 تولید میشود. علی رغم کاربرد های گسترده و تاثیر درمانی عالی ، به علت تداخلات دارویی و غذایی فراوان، استفاده از آتورواستاتین در برخی موارد با مشکل مواجه میشود.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تمامی موارد مصرف،منع مصرف، تداخلات دارویی و غذایی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی قرص آتورواستاتین میپردازیم.
موارد مصرف آتورواستاتین
کاربرد اصلی آتورواستاین و سایر استاتین ها برای کاهش کلسترول خون و پیشگیری از بروز یا پیشرفت بیماری های قلبی است. اما این دارو در موارد زیر نیز استفاده میشود:
-
- کاهش چربی خون ( تری گلیسرید)
-
- پیشگیری از عوارض ثانویه سکته( مخصوصا سکته قلبی و سکته مغزی گذرا)
-
- کاهش احتمال ابتلا به بیماری های قلبی و عروقی در افرادی که برای مدت طولانی به دیابت مبتلا هستند.
-
- افزایش HDL ( در بین مردم به آن چربی خوب میگویند)
-
- کاهش LDL( در جامعه به آن چربی بد میگویند)
-
- بهبود آنژین صدری( آنژین صدری با درد های قلبی ناشی از بیماری های کرونری خود را نشان میدهد)
-
- در حمله های فشار خون که احتمال وقوع سکته وجود داشته باشد.( چندان رایج نیست و مخالف ها و موافق هایی دارد.)
به طور کلی در تمامی مواردی که سطح کلسترول بالا باشد و یا برای جلوگیری از عوارض قلبی و عروقی، در صورتی که استاتین ها منع مصرف نداشته باشند، میتوان از آتورواستاتین استفاده کرد.
موارد منع مصرف
با وجود تاثیرات درمانی بسیار مطلوب و کاربرد گسترده ، نمیتوان در برخی از موارد از آتورواستاتین استفاده کرد. به طور کلی این دارو در موارد زیر منع مصرف دارد:
-
- احتمال خونریزی پس از سکته ( خطر سکته مغزی هموراژیک وجود داشته باشد.)
-
- اعتیاد به مشروبات الکلی
-
- مشکلات شدید کبدی و کلیوی
-
- کم کاری تیروئید( منع مصرف نسبی دارد و به نظر پزشک بستگی دارد)
-
- حساسیت مفرط به استاتین ها( از جمه لووستاتین، فلووستاتین و …)
-
- وجود بیماری فیبرومیالژی و رابدومیولیز (بیماری های نادر عضلانی هستند)
-
- کودکان زیر 10سال
-
- بارداری و شیردهی و تصمیم به بارداری
مصرف آتورواستاتین قبل از اقدام به بارداری باید قطع شود همچنین این دارو در دوران بارداری منع مصرف دارد و در دوران شیردهی نیز باید از مصرف آتورواستاتین خودداری شود.
نحوه مقدار مصرف آتورواستاتین
نحوه مصرف آتورواستاتین بستگی به نوع قرصی که شما مصرف میکنید دارد. این دارو دارای قرص های بلعیدنی و جویدنی میباشد. قرص های جویدنی آتورواستاتین برای استفاده در کودکان و افرادی که مشکل بلع دارند مناسب است. به طورکلی آتورواستاتین به صورت قرص های 10، 20، 40 و 80 تولید میشود. در بزرگسالان معمولا از ابتدا از قرص آتورواستاتین 20 استفاده میکنند و اگر به نتایج مطلوبی نرسند پس از 2 هفته یا بیشتر آن را به آتورواستاتین 40 تبدیل میکند.( در تمامی موارد این دارو تنها یک بار در روز مصرف میشود.) در برخی اوقات ممکن است از قرص 80 میلی گرمی نیز استفاده شود که نادر است.
در کودکان بالا تر از 10 سال از قرص آتورواستاتین 10 استفاده میشود ولی ممکن است دوز آن را پس از مدتی افزایش دهند و به 20 میلی گرم برسانند که به صورت تک دوز و یک بار در روز مصرف میشود.( در کودکان زیر ده سال منع مصرف دارد)
تداخلات دارویی و غذایی
برخی از داروها می توانند بر نحوه عملکرد آتورواستاتین تأثیر بگذارند و احتمال بروز عوارض جانبی جدی مانند آسیب عضلانی یا سمیت دارو را افزایش دهند. مهمترین داروهایی که با آتورواستاتین تداخل دارند شامل موارد زیر است:
-
- وارفارین ، پلاویکس و آ.اس.آ ( موجب افزایش خطر خونریزی و اثرات ضد پلاکتی آتواستاتین میشود.)
-
- برخی از داروهای ضد قارچی مانند کتوکونازول، وریکونازول یا فلوکونازول
-
- سیکلوسپورین
-
- قرص ال دی و سایر داروهای ضد بارداری خوراکی
-
- آنتی اسید ها( باعث کاهش جذب آتورواستاتین میشود.)
-
- کالشسین (داروی ضد نقرس)
-
- آملودیپین ،وراپامیل، آمیودارون و دلتیازیم ( داروهایی برای کنترل فشار خون و آریتمی قلبی هستند)
-
- دیگوکسین
-
- آب گریپ فروت( مهمترین ماده غذایی که با آتورواستاتین تداخل دارد.)
از بین داروهای بالا دیگوکسین( یک داروی قلبی است) و وارفارین میتوانند تداخلات دارویی شدید تری با آترواستاتین ایجاد کنند.
عوارض جانبی آتورواستاتین
شایع ترین عوارض جانبی آتورواستاتین سردرد، بی حالی و کسالت، اسهال، تهوع و استفراغ است. اما به طور کلی میتواند عوارض جانبی زیر را نیز به همراه داشته باشد.
-
- درد عضلانی، کمر درد و درد مفاصل
-
- خونریزی از بینی
-
- زخم و التهاب گلو
-
- التهاب سینوس ها
-
- پانکراتیت ( التهاب پانکراس)
-
- اختلال کارکرد کبد و کلیه ها
-
- درد های شدید شکمی
-
- کاهش وزن
خطرناک ترین عوارض جانبی آتورواستاتین رابدومیولیز( تخریب عضلات)و کاهش شدید و ترومبوسیتوپنی ( کاهش تعداد پلاکت ها) است. رابدومیولیز با علائمی مانند درد های شدید عضلانی، درد مفاصل و در برخی موارد کاهش تولید ادرار( در گیری کلیه ها) مشخص میشود. ترومبوسیتوپنی نیز با علائمی مانند کبودی های بدون دلیل روی بدن، خون دماغ شدن های مکرر و اختلال در بند آمدن خون خود را ظاهر میکند. در صورت مشاهده علائم رابدومیولیز و ترومبوسیتوپنی باید مصرف دارو قطع شود و به پزشک اطلاع دهید.
.
سایر داروهای مشابه
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمار سلامت