هیوسین یکی از داروهای مورد استفاده در درمان اسهال، دل پیچه و تهوع است که به صورت قرص، آمپول و شیاف تولید و مصرف میشد. (این دارو در بسیاری از منابع با داروی اسکوپولامین اشتباه گرفته شده است.) از این دار همچنین به عنوان قرص مسافرت استفاده میشود که میتواند برای جلوگیری از تهوع و استفراغ ناشی از سفرهای جاده ای موثر باشد. مهمترین عوارض جانبی هیوسین شامل خشکی دهان، افزایش ضربان قلب و خشکی چشم ها است. این دارو در دوران بارداری منع مصرف دار و در دوران شیردهی نیز باید با احتیاط مصرف شود و منع مصرف نسبی دارد.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی کلیه موارد مصرف، منع مصرف، نحوه و مقدار مصرف، تداخلات دارویی و عوارض جانبی قرص، آمپول و شیاف هیوسین میپردازیم.
موارد مصرف قرص، آمپول و شیاف هیوسین
هیوسین میتواند موجب تخفیف حرکات روده ای و به طور کلی دستگاه گوارش شود و عمدتا برای درمان اسهال به کار میرود. اما میتواند برای درمان حالت تهوع و استفراغ و قاعدگی دردناک نیز موثر باشد. این دارو برای درمان اسهال های غیر عفونی در کودکان و بزرگسالان، حالت تهوع و استفراغ، دل پیچه و دل درد و بهبود علائم سندرم روده تحریک پذیر نیز مصرف میشود. استفاده از هیوسن همراه با سایر دارو برای تخفیف علائم کولیک صفراوی و کلیوی نیز استفاده میشود. همچنین ممکن است از هیوسین ( معمولا آمپول.) قبل از انجام آندوسکوپی معده و دوازدهه نیز استفاده شود.
آمپول هیوسین بیشتر در بیمارستان ها و سایر مراکز درمان به صورت وریدی و یا زیر جلدی برای تاثیر سریع استفاده میشود. و برای تهیه آن معمولا به نسخه پزشک احتیاج است. شیاف این دارو نیز شروع اثر نسبتا سریع دارد و میتوان آن را به صورت آزاد و بدن نسخه پزشک تهیه کرد. قرص هیوسین 10 هم در کودکان و هم در بزرگسالان استفاده میشود. و شروع اثر آن ممکن است حدود یک ساعت زمان ببرد و برای درمان های ادامه دار و طولانی مدت مناسب است.
موارد منع مصرف
مصرف هیوسین در بیماری هایی مانند میاستنی گراویس، آب سیاه ( گلوکوم) منع مصرف کامل دارد. این دارو در رده C بارداری میباشد و تنها در شرایط خواص و زیر نظر پزشک میتوان از آن استفاده کرد. در آریتمی های قلبی( نامنظم بودن ضربان قلب.)، شیردهی و پرکاری تیروئید مصرف اشکال مختلف هیوسین( قرص، آمپول و شیاف.) باید با احتیاط همراه باشد و منع مصرف نسبی دارد.
تداخلات دارویی هیوسین
مصرف هیوسین با آمانتادین ممکن است موجب افزایش اثر آنتی کولینرژیکی آنها شود و عوارض جانبی آنها را افزایش دهد. همچنین ممکن است داروهایی مانند کلیسترامین و داروهای ضد اسهال ممکن است جذب هیوسین را کاهش دهند. (بهتر است بین مصرف آنها 1 تا 2 ساعت زمان بگذرد.)
نحوه و مقدار مصرف شیاف، قرص و آمپول هیوسین
مقدار مصرف هیوسین میتواند به سن و وزن بیمار بستگی داشته باشد. اما به طور کلی در بزرگسالان میتوان از قرص این دارو به صورت چهار بار در روز و هر بار یک الی دو قرص هیوسین 10 را مصرف شود. در صورت استفاده از قرص هیوسین در کودکان 6 تا 12 سال میتوان هر بار حد اکثر یک قرص 10 میلی گرم را به کودک داد و در صورت نیاز مصرف دارو را هر 6 ساعت یک بار تکرار کرد. شیاف دارو نیز میتواند به صورت تک دوز( یکبار در روز استفاده شود.) نحوه مصرف آمپول هیوسین ( 20 میلی گرم.) به صورت وریدی و یا زیرجلدی است و به صورت تک دوز استفاده میشود.( در موارد حاد میتواند 30دقیقه پس از تزریق اول، یکبار دیگر تزریق دارو را تکرار کرد.)
مقدار مصرف قرص، شیاف و آمپول هیوسین در کودکان زیر 6 سال باید توسط پزشک و ترجیحا متخصص کودکان تعیین و تنظیم شود.
عوارض جانبی هیوسین
این دارو نسبتا سازگار است و عوارض جانبی چندانی ندارد. مهمترین عوارض جانبی هیوسین شامل خشکی دهان و چشم ها، گر گرفتگی، افزایش ضربان قلب، گشادی مردمک ها و حساسیت به نور های شدید و تاری دید و در برخی موارد خواب آلودگی است. مسمومیت با این دارو نیز ممکن است در اثر مصرف مقدار زیاد از این دارو ایجاد شود که چندان شایع نیست.
هشدار ها و توصیه های درمانی
-
- بهتر است طی درمان با این دارو هنگام بیرون رفتن از عینک آفتابی استفاده شود.
-
- طی درمان با این دارو از انجام فعالیت های بدنی شدید و گرما زا اجتناب کنید.( میتواند موجب تسهیل گرمازدگی شود.)
-
- بهتر است قرص هیوسین یک ساعت قبل از مصرف غذا یا 2 ساعت پس از آن استفاده شود.
-
- در روز های ابتدایی مصرف این دارو از رانندگی و کارهایی که نیازمند هوشیاری کامل است پرهیز کنید.
.
داروهای مشابه
.
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمارسلامت
با سپاس فراوان از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو