تیزانیدین یکی از داروهای ضد اسپاسم ( گرفتگی عضلانی) مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا است. این دارو به طور عمده برای اسپاسم های ناشی از آسیب های مغزی، نخاعی و عصبی ناشی از ام اس، دیسک کمر، دیسک گردن و … استفاده میشود. شایع ترین عوارض جانبی تیزانیدین خشکی دهان، خواب آلودگی، یبوست و سرگیجه است. این دارو تنها به صورت قرص و کپسول های 2 و 4 و 6 میلی گرم تولید میشود که عمدتا باید سه بار در روز مصرف شوند.
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانبی تیزانیدین میپردازیم.
قرص تیزانیدین برای چیست / موارد مصرف
این دارو تنها به صورتی خوراکی ( قرص و کپسول) تولید میشود و عمدتا برای درمان گرفتگی عضلانی ناشی از بیماری های زیر استفاده میشود:
- بیماران مبتلا به ام اس ( MS )
- بیماران مبتلا به ای ال اس ( ALS )
- دیسک کمر و دیسک گردن
- آسیب های نخاعی
- سکته های مغزی
علاوه برا موارد فوق ممکن است تیزانیدین را برای درمان سردرد های ناشی از میگرن مزمن و یا سندرم درد عضلانی نیز مصرف شود که چندان رایج نیست.
هشدار: در طول مصارف بلند مدت( بیش از 9 هفته) یا مصرف دوز های بالا ( بیشتر از 32 میلی گرم در روز) ، نباید دارو به صورت ناگهانی قطع شود. زیرا قطع ناگهانی تیزانیدین در این افراد میتواند موجب تشدید اسپاسم ها، بی قراری، افزایش ضربان قلب و فشار خون میشود.
موارد منع مصرف
تیزانیدین در افرادی با نارسایی کبدی و دوران بارداری و شیردهی منع مصرف دارد و در افرادی با فشارخون پایین و مشکلات حاد قلبی باید با احتیاط مصرف شود.
تداخلات دارویی
تیزانیدین تداخلات دارویی بسیار شدیدی ندارد اما مصرف طولانی مدت آن با داروهای زیر به علت تغییر در اثر و افزایش عوارض جانبی، توصیه نمیشود
- فلووکسامین (داروی ضد افسردگی)
- سیپروفلوکساسین ( نوعی آنتی بیوتیک است)
- داروهای ضدبارداری خوراکی
- سایمتیدین و فاموتیدین
- ومورافنیب ( برای درمان سرطان استفاده میشود.)
- برخی از داروهای ضد ویروس ماند آسیکلووویر، ساکوناویر
نحوه و مقدار مصرف قرص و کپسول تیزانیدین
تیزانیدین به صورت خوراکی به صورت کپسول های 2، 4 و 6 میلی گرم یا قرص های 2 و 4 میلی گرم تجویز می شود. مقدار مصرف این دارو با توجه به شدت اسپاسم ها ممکن است متفاوت باشد اما به طور کلی در شروع درمان از قرص یا کپسول تیزانیدین 2 یا 4 میلی گرم سه بار در روز استفاده میشود. در صورت عدم دستیابی به پاسخ درمان هر روز دوز هر وعده را 2 الی 4 میلی گرم دیگر افزایش میدهند.( حداکثر مقدار مجاز برای مصرف این دارو 32 میلی گرم در طی 24 ساعت است.)
عوارض جانبی تیزانیدین
تیزانیدین یک داروی سازگار است و معمولا عوارض جانبی چندانی ندارد. شایع ترین عوارض این دارو که ممکن است در برخی افراد مشاهده شود شامل موارد زیر است:
- خواب آلودگی
- افت فشار خون و کاهش ضربان قلب
- سرگیجه
- یبوست
- التهاب و آبریزش بینی
- خشکی دهان
- بی قراری
علاوه بر موارد فوق، تیزانیدین ممکن است عوارض دیگری از جمله نارسایی کبدی، درماتیت و سندرم استیون جانسون را نیز به همراه داشته باشد.( نادر هستند و در صورت ایجاد حساسیت به دارو یا مصارف بلند مدت ایجاد میشود.)
وضعیت مصرف تیزانیدین در بارداری و شیردهی
تیزانیدین در رده C بارداری میباشد و منع مصرف نسبی دارد. ولی در صورت نیاز و پس از مشورت با متخصص زنان ممکن است برای یک دوره کوتاه و با حداقل دوز، تجویز شود.
در دوران شیردهی نیز به علت ترشح شدت این دارو داخل شیرمادر، مصرف آن توصیه نمیشود.
سایر داروهای مشابه
.
پایان مقاله
ناشر: مجله پزشکی بیمارسلامت
با تشکر و سپاس فراوان از گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو