جم فیبروزیل یکی از داروهای مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای درمان چربی خون و کلسترول بالا است. اما تاثیر آن در کاهش دادن چربی خون بیشتر است. این دارو را همچین برای کاهش خطر بیمارای های قلبی و عروقی در افراد مستعد نیز تجویز میکنند. جم فیبروزیل تنها به صورت خوارکی مصرف میشود و در قالب قرص و کپسول های 300، 450 و 600 میلی گرمی تولید میشود. شایعترین عوارض جانبی این دارو سوء هاضمه، سردرد و سرگیجه، اسهال یا یبوست و خارش پوست است. اما جدی ترین عوارض آن تخریب عضلات (رابدو میولیز)، سنگ صفرا و التهاب پانکراس است که چندان شایع نیستند.
در ادامه و در سایت بیمارسلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، نحوه و مقدار مصرف و عوارض جانب جم فیبروزیل میپردازیم.
جم فیبروزیل برای چیست / موارد مصرف
جم فیبروزیل همراه با یک رژیم غذایی مناسب برای درمان سطوح بالای کلسترول و تری گلیسیرید (چربی) در خون استفاده می شود. این دارو ممکن است به جلوگیری از ایجاد پانکراتیت (التهاب یا تورم پانکراس) ناشی از سطوح بالای تری گلیسیرید در خون کمک کند. این دارو همچنین ممکن است برای جلوگیری از انواع خاصی از مشکلات قلبی در بیماران دارای عوامل خطر برای مشکلات قلبی نیز استفاده شود.
موارد منع مصرف
جم فیبروزیل در بیماری های شدید کبدی، نارسایی کلیوی، ابدومیولیز ( تخریب عضلات) و سنگ های صفراوی منع مصرف دارد. این دارو در دوران بارداری منع مصرف نسبی دارد و قبل از استفاده از آن باید با پزشک مشورت شود.
تداخلات دارویی
جم فیبروزیل با داروهای خانواده استاتین ها از جمله آتورواستاتین، لوواستاتین، سیمواستاتین و … تداخلات دارویی جدی دارد و میتواند باعث افزایش احتمال ابتلا به رابدومیولیز شود. مصرف همزمان داروهای ضد انعقاد از جمله وارفارین با جمفیبروزیل باعث افزایش احتمال خونریزی میشود و در مصرف همزمان آنها باید سطح دارو به دقت اندازه گیری شود.
نحوه و مقدار مصرف جم فیبروزیل
این دارو به صورت خوراکی ( قرص و کپسول) مصرف میشود و مقدار آن ممکن است بر حسب سطح چربی خون متغیر باشد. اما در به طور کلی ابتدا از قرص یا کپسول جم فیبروزیل 300 دوبار در روز استفاده میشود. پس از چهار هفته اگر سطح چربی خون هنوز بالا بود دوز هر وعده را افزایش داده و به 450 الی 600 میلی گرم میرسانند که باید 30 دقیقه قبل از صبحانه و شام استفاده شود. ( گاهی نیز درمان را دوز 600 میلیگرم دو بار در روز شروع میکنند و پس از مدتی دوز دارو به 300 الی 450 میلیگرم میرسانند.)
عوارض جانبی جم فیبروزیل
سوء هاضمه در حدود 20 درصد از بیمارانی که جم فیبروزیل مصرف می کردند گزارش شده است و شایع ترین عارضه جانبی این دارو میباشد. سایر عوارض جانبی شایع این دارو عبارتند از: خستگی، بثورات پوستی، فیبریلاسیون دهلیزی، اگزما، درد شکم، تهوع، استفراغ، اسهال، سرگیجه، یبوست و سردرد.
جم فیبروزیل ممکن است عوارض جانبی زیر را نیز به همراه داشته باشد که چندان رایج نیست:
-
- رابدومیولیز ( در مصرف همزمان با استاتین ها)
-
- آپاندیسیت حاد
-
- سنگ کلیه
-
- سنگ صفرا و یرقان
-
- سرکوب مغز استخوان
-
- درد مفاصله
-
- التهاب عروق
-
- هیپوکالمی ( کاهش دید پتاسیم)
-
- اختلال چشایی
وضعیت مصرف در بارداری و شیردهی
این دارو در رده C بارداری قرار دارد و .باید حتما قبل از مصرف آن با متخصص زنان مشورت شود و تا حد امکان باید با دوز پایین و دوره درمانی کوتاه مصرف شود
مصرف جم فیبروزل در دوران شیردهی توصیه نمیشود و بهتر است در صورت لزوم استفاده از این دارو، شیردهی متوقف شود.( نوزادان یا کودک شیرخوار را با شیر خشک تغذیه کنید)
سایر داروهای مشابه
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمار سلامت
مرجع: PUBMED
سلام بخشید. عوارض عضلانی و تخریب عضلانی فیبروزیل بیشتره یا استاتین ها ممنون میشم اگه راهنمایی کنید
تخریب عضلانی و درد های عضلانی در اثر مصرف داروهای هم خانواده جم فیبروزیل بیشتره اما ممکنه در اثر استفاده از استاتین ها هم اتفاق بی افتد