علائم سکته مغزی میتواند بر اساس ناحیه ایی که دچار سکته شده است متفاوت باشد. از طرفی اینکه سکته هموراژیک( ناشی از خونریزی ) باشد یا ایسکمیک نیز در علائم ثانویه بیماری بسیار موثر است. ولی به طور کلی سکته مغزی خود را با نشانه های بروز میدهد که خبر از از اختلال در عمل کرد های مغزی است. از جمله از دست دادن شنوایی ، بی حسی، دلریوم ، آتاکسی ، اختلال در بینایی، آفاژی و …
در ادامه و در سایت بیمار سلامت ابتدا به برسی کلی علائم سکته مغزی میپردازیم. سپس در ادامه به تفاوت های معنا دار سکته سمت چپ و سکته سمت راست و نیز تفاوت علائم سکته هموراژیک ( خونریزی دهنده ) و سکته ایسکمیک میپردازیم.
نشانه های کلی سکته مغزی
علائم کلی این بیماری شامل اختلالات حسی و حرکتی است که در تمام انواع سکته و در هر ناحیه ای که باشد مشاهده میشود. اختلال در بینایی و یا تکلم بیشتر به ناحیه ای که سکته در آن رخ داده است ، بستگی دارد. به طور کلی علائم سکته مغزی شامل موارد زیر است:
- بی حسی یک سمت یا هر دو سمت بدن
- اختلال در تکلم
- عدم توانایی فرد در غنچه کردن لب ها یا فوت کردن
- افتادگی پلک یکی از چشم ها
- عدم توانایی در راه رفتن و یا ایستادن
- سرد شدن نیمی از بدن و کاهش تعریق در آن سمت
- اختلالات شنوایی
- اختلال در بینایی
- سردرد ناگهانی و شدید
- استفراغ
- از دست دادن توانایی در قورت دادن غذا و یا آب دهان
- کاهش سطح هوشیاری
- گیجی و عدم آگاهی به مکان و زمان
موارد بالا نشانه های کلی سکته مغزی است و ممکن است همهی آنها در یک فرد مشاهده نشود. در ادامه به برسی تفاوت علائم سکته سمت چپ و راست میپردازیم
تفاوت علائم سکته مغزی سمت چپ و راست
نیمکره سمت راست مغز وظیفه اعمال حسی و حرکتی سمت چپ بدن را بر عهده دارد لذا در سکته مغزی سمت راست علائم سکته مغزی در سمت چپ رخ میدهد. همچنین اختلال در تمرکز، عدم آگاهی نسبت به وظعیت پیشامده و عدم توانایی در حفظ تعادل در سکته سمت راست ایجاد میشود. لذا سکته مغزی سمت راست میتواند ناتوانی حسی و حرکتی سمت چپ و احتمالات شناختی و ادراکی را در فرد ایجاد کند.
نیمکره چپ مغز وظیفه اعمال حسی و حرکات سمت راست بدن را به عهده دارد. لذا علائم سکته مغزی سمت چپ سمت در سمت راست بدن ظاهر میشود. همچنین وقوع سکته در سمت چپ بدن دارای عوارض همچون اختلال در تکلم، استفاده از جملات بی معنی و اختلال در توانایی های مغزی را به دنبال دارد.
البته لازم به ذکر است که برخی از انواع سکته ها در نواحی رخ میدهند که میتواند اعمال هردو ناحیه را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از انواع این سکته ها حتی میتواند علائم حیاتی را هدف قرار دهد. سکته هایی که مغز میانی و یا ساقه مغز را تحت تاثیر قرار میدهد معمولا خطرناکتر هستند. و احتمال مرگ و میر بالاتری دارند. همچنین سکته های خونریزی دهنده( سکته هموراژیک) نسبت به سکته مغزی ایسکمیک شدید تر میباشند. ( سکنه های ایسکمیک سکته های مغزی معمولی هستند که علت آنها قطع خونرسانی مغز است)در ادامه به برسی علائم سکته مغزی هموراژیک و ایسکمیک میپردایم.
تفاوت سکته هموراژیک و سکته مغزی ایسکمیک
در سکته مغزی ایسکمیک جریان خون بخشی از مغز به علت انسداد عروق قطع میشود. اما در سکته مغزی هموراژیک بخشی از مغز دچار خونریزی میشود و میتواند هم باعث اختلال در گردش خون آن ناحیه شود و هم باعث افزایش فشار داخل مغزی و فشار روی تمام بافت مغز گردد. علائم سکته هموراژیک و سکته مغزی ایسکمیک در مراحل اولیه بسیار شبه به هم است و فقط از طریق انجام روش های تصویر برداری از جمله CT scan میتواند آنها را از هم تفکیک کرد. تنها تفاوت علائم اولیه سکته هموراژیک و ایسکمی استفراغ است. در سکته های هموراژیک بیشتر اوقات شاهد استفراغ های جهنده و شدید هستیم که در سکته های ایسکمی احتمال وقوع آن کمتر است.
اگرچه علائم اولیه سکته مغزی ایسکمیک و هموراژیک میتواند یکسان باشد اما معمولا سکته ها ناشی از هموراژی معمولا سریعا پیشرفت میکنند. در این سکته ها سطح هوشیاری میتواند کاهش چشمگیری پیدا کند و بیماری رفته رفته بد تر میشود. سکته های هموراژیک تنها 15% سکته های مغزی را تشکیل میدهد ولی متاسفانه آمار مرگ و میر ناشی از آنها بسیار زیاد است. سکته هموراژیک بیشترین شیوع را در بین جوانان دارد.
پایان