لورازپام یکی از داروهای دسته بنزودیازپین ها است. از این دارو برای کنترل و درمان صرع، تشنج، اضطراب، بی قراری و بی خوابی استفاده میشود. این دارو همچنین برای درمان بی خوابی با منشاء اضطراب نیز گزینه درمانی مناسبی به حساب میاید. مهمترین عوارض جانبی لورازپام شامل بی حالی و ضعف عضلانی، خواب آلودگی و اختلال در حفظ تعادل است. این دارو به صورت قرص های 1 و 2 میلی گرمی و آمپول 2 و 4 میلی گرمی تولید میشود.
در ادامه و در سایت بیمار سلامت به برسی تمامی موارد مصرف، منع مصرف، تداخلات دارویی، عوارض جانبی و نحوه و مقدار مصرف لورازپام میپردازیم.
لورازپام برای چیست / موارد مصرف
لورازپام یکی از داروهای مورد تایید سازمان غذا و داروی آمریکا برای کنترل صرع و اضطراب میباشد. همچنین از این دارو برای درمان بی خوابی و پرخاشگری نیز استفاده میشود. مزیت استفاده از لورازپام به عنوان خواب آور در مقایسه با کلونازپام ودیازپام، کوتاه اثر بودن آن است که باعث برطرف شدن حالت خواب آلودگی در طول روز میشود.( طول اثر لورازپام 10 تا 20 ساعت است که در مقایسه با بسیاری از داروهای هم خانواده اش کوتاه اثر محسوب میشود.) برخی از اوقات ممکن است از لورازپام برای درمان لرزش دست ناشی از مصرف داروهای ضد افسردگی و یا ناشی از استرس نیز استفاده شود ولی چندان رایج نیست. این دارو همچنین به عنوان یکی از گزینه های درمان برای اختلالات پانیک نیز مطرح است و میتواند نتایجی مانند سایر داروهای هم خانواده اش ولی با عوارض کمتر و تحمل بهتر داشته باشد.
موارد منع مصرف
مصرف لورازپام در موارد زیر افراد زیر توصیه نمیشود و منع مصرف نسبی یا کامل دارد:
- بیماری گلوکوم یا آب سایه( نوعی بیماری چشمی است)
- مشکلات حاد کبدی و کلیوی
- میاستنی گراویس( نوعی اختلال عصبی عضلانی)
- آپنه حین خواب ( نوعی اختلال تنفسی است که با قطع تنفسی در طول خواب مشخص میشود.)
- افکاری که سابقه اعتیاد یا خودکشی دارند
- پارکینسون
- در دوران بارداری بارداری ( منع مصرف کامل)
در صورتی که تحت درمان با لورازپام هستید و متوجه هر کدام از شرایط بالا در خود شدید، به پزشک خود اطلاع دهید.( شاید نیاز به تغییر دارو و یا تغییر دوز آن باشد.)
تداخلات دارویی
به طور کلی لورازپام تداخلات دارویی خطرناکی ندارد اما از طریق کاهش یا افزایش اثر سایر دارو ها ممکن است باعث افزایش عوارض آنها شود یا خطر مسمومیت های دارویی را افزایش دهد. مهمترین داروهایی که مصرف آنها با لورازپام تداخل دارد شامل موارد زیر است.
- سایر داروهای ضد تشنج از جمله فنی توئین ، رهاکین و فنوباربیتال
- تئوفیلین ( عمدتا برای مشکلات تنفسی استفاده میشود.)
- مسکن های مخدر
- سایر داروهای خواب آور ( از جمله دیازپام و کلونازپام)
- داروهای ضد لخته از جمله وارفارین و هپارین
- داروهای ضد قارچ دسته آزول ها ( از جمله کتوکونازول، فلوکونازول و …)
- ایزونیازید و ریفامپین ( آنتی بیوتیک)
- داروهای ضد اسپاسم از جمله باکلوفن
این دارو ها در صورت استفاده طولانی مدت با لورازپام ممکن است عوارض مختلفی داشته باشد و معمولا در اثر مصرف کوتاه ( مثلا یک یا چند دوز) مشکلی ایجاد نمیکنند.
نحوه و مقدار مصرف لورازپام
لورازپام به صورت آمپول و قرص تولید میشود. آمپول این دارو در موارد حاد مثلا زمان وقوع تشنج یا پس از آن یا در اسپاسم های شدید عضلانی مصرف میشود. آمپول های لورازپام به صورت عضلانی و وریدی تزریق میشود. نحوه و مقدار مصرف قرص های این دارو به نوع مشکل یا بیماری بستگی دارد و به طور کلی از قرار زیر میباشد:
- برای درمان بی خوابی: برای مشکلات خواب از 1 یا 2 میلی گرم ( قرص لورازپام 1 یا 2) یک ساعت قبل از زمان خواب استفاده میشود.
- برای اضطراب و پانیک : ابتدا با نصف یا یک قرص لورازپام 1 دو بار در روز شروع میکنند و در صورت عدم دستیابی به پاسخ درمانی مطلوب دوز آن را ممکن است تا 6 میلی گرم در سه دوز منقسم ( هر بار 2 میلی گرم) افزایش دهند.
- صرع و تشنج : در فاز تشنج آمپول لورازپام را به صورت وریدی تزریق میکنند. برای این منظور ابتدا یک آمپول 2 یا 4 میلی گرمی ( بسته به جثه فرد) به صورت وریدی تزریق میشود. در صورت عدم دست یابی به پاسخ مطلوب طی 3 الی 5 دقیقه، یک آمپول دیگر ( معمولا 2 میلی گرمی) تزریق میشود. برای کنترل صرع در بزرگسالان نیز معمولا از قرص های لورازپام 2 به صورت سه بار در روز استفاده میشود. ( ممکن است دوز دارو در برخی افراد تا 10 میلی گرم در روز نیز افزایش یابد.)
مقادیر گفته شده در قسمت بالا برای بزرگسالان و کودکان بالای 12 سال است. برای کودکان زیر 12 سال و بزرگسالان بیشتر از 65 سال بهتر است دوز دارو توسط پزشک تنظیم شود.
وضعیت مصرف لورازپام در بارداری و شیردهی
لورازپام در رده D بارداری قرار دارد و مصرف آن در زنان باردار اکیدا ممنوع است. در دوران شیردهی میتوان از این دارو استفاده کرد و منع مصرف ندارد.
عوارض جانبی لورازپام
مهمترین عوارض جانبی لورازپام خواب آلودگی، ضعف و بی حالی و کاهش میل جنسی است. سایر عوارض این دارو از قرار زیر میباشد:
- یبوست، بی اشتهایی، خشکی دهان
- کاهش ضربان قلب
- کهیر و خارش پوست
- دوبینی و تاری دید ( در اوایل دوره درمانی مشاهده میشود.)
- احتباس یا بی اختیاری ادرار ( شایع نیست)
- اختلالات کبدی و یرقان ( در درمان های طولانی مدت یا مصرف مقادیر زیاد لورازپام مشاهده میشود.)
بیشتر عوارض جانبی لورازپام در اوایل دوره درمانی مشاهده میشود و پس از یک الی دو هفته بیشتر آن ها بهبود میابند.
.
سایر داروهای مرتبط
- دیازپام
- کلونازپام
- کلردیازپوکساید
- آلپرازولام
- اگزازپام
- میدازولام
.
پایان مقاله
ناشر: سایت بیمارسلامت
با تشکر از همکاری گروه مطالعاتی و تحقیقاتی هیرو